sosyoloji bir bütünü ele almadır.

sosyoloji nedir?

Sosyoloji (toplum bilim) insanın toplumsal yaşamını, toplumsal gruplar ve toplumsal kurumlar arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilim dalıdır.Örneğin bir köy kahvesinde bir masada sohbet eden dört-beş insan grubundan tüm dünyayı anlama çabasına kadar birçok konu sosyoloji konusuna dahildir.

sosyoloji metodolojisi bakımından geniş bir disiplindir.Sosyolojinin genel odakları toplumsal ilişkileri, toplumsal katmanlaşmayı,toplumsal yapıyı ve toplumsal etkinlikleri kapsamıştır.

Sosyoloji nicel ve nitel araştırma tekniklerini kullanır.

Sosyoloji, eleştirel analiz ve sistematik ampirik araştırma yöntemlerini kullanarak, insanın toplumsal yapısını ve yaptıklarıyla ilgili bilgi üreten ve bu toplanılan bilgileri detaylıca geliştiren bir sosyal bilim dalıdır.

Sosyoloji alanında toplum için edinilen bilgiler yine toplum için kullanılmaktadır.Toplumun iyiliği için oluşturulan devlet politikalarını da destekler.

Makro ve Mikro ölçek

Sosyolojinin konuları mikro ve makro ölçeklerden oluşur.Mikro (küçük) sosyolojinin konusu insanların yüz yüze ilişkilerini kapsar.Makro (büyük) daha geniş toplumsal olayları inceler.

Sosyolog nedir?

Sosyolog toplumsal olayları kendi değerlerinin ya da başkasının değer ve beğenisi, düşüncesinin etkisi altında kalmadan nesnel olarak inceler.Olaylara objektif olarak yaklaşır.

Sosyolojinin temel özellikleri nelerdir?

  

sizlere şimdi sosyolojinin temel özelliklerini anlatacam, böyle madde halinde daha akılda kalıcı olur.

Sosyoloji bir olayı olduğu haliyle inceler.Ahlak,din,hukuk gibi bireylerin nasıl davranması gerektiğiyle ilgilenmez.

Sosyoloji kuralcı değildir.Örneğin;sosyoloji bir insanın başka bir insanı öldürmesini iyi ya da kötü olarak değerlendirmez.

Sosyoloji bireylerin sorunlarıyla değil genel olarak toplumu ilgilendiren sorunlarla ilgilenir.

Sosyoloji, toplumsal kurumların (aile,eğitim,devlet,din,hukuk) yapılarında ve işlevlerinde meydana gelen değişmeleri, tarihsel evrim süreci içerisinde inceler.

Sosyoloji toplumsal yapıyı bir bütün halinde inceler.Sosyoloji diğer bilim dalları gibi değildir.Diğer bilimler farklı farklı konularla ilgilenir.Sosyoloji genel olarak tüm konuları ele alır bu yüzden diğer bilimlerden de faydalanır.

Sosyolojinin amaçları nelerdir?

Toplumların,tarihsel gelişim sürecinde geçirdikleri değişim etkilerini ve yönünü açıklamak.

Farklı toplumlar arasındaki benzerlikleri bulup genelleme yapmak.

Toplumları zamana ve yere göre, nesnel ve somut olarak anlamak.

Elde olan bilgilerle ilerde ne olabileceği hakkında tahmin yürütmek.

Umarım sosyolojiyi özelliklerini ve amaçlarını anlatabilmişimdir.Sosyoloji bilimi diğer bütün bilimlerden çok farklıdır ve çok geniş yapıya sahiptir. Sosyolojiyi daha iyi anlamak için onunla ilgili yazılan kitaplardan bol bol okumak gerek. şimdiden başarılar dilerim.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir