Siyasal iletişim nedir, siyasal iletişim sürecindeki aktörler nelerdir?

Siyaset, insanların yaşamlarını düzene sokan, bununla ilgili genel kuralları koyan ve bu kuralları hem koruyan hem de yeri geldiğinde değiştiren faaliyetlerin tümü olarak algılanabilir. Siyaset, devlet çatısı etrafında toplanan sosyal bir örgütlenme biçimi olarak bakanlar kurulu, devlet daireleri meclis ve pek çok devlet organı tarafından şekillenmektedir. siyaset kavramının temellerini iktidara yönelik faaliyetler oluşturmaktadır. Siyaseti  toplum yönetme gücü olarak görenler vardır. Siyasal iletişim halka karşı propaganda amaçlı kullanılabilecek güçlü bir silahtır. Siyasal iletişim, bir siyasal görüşün ya da organın bulunduğu siyasal sistem içerisinde kamuoyunun güvenini ve desteğini sağlamak için iktidar olabilmek için reklam propaganda ve halkla ilişkilerinden yararlanarak sürekli bir şekilde gerçekleştirilen tek veya çift yönlü iletişim faaliyetleridir. Siyaset ve iletişim kavramının birleşmesi ortak bir disiplini oluşturmuştur.

Siyasal iletişim aktörleri tarihsel süreçlerde farklılık göstermiştir. Eskiden padişahlar, krallar, prensler vb. varken günümüzde var olunan sisteme uygun olarak hükümet başları ve siyasi partiler almıştır. Siyasi partiler halk üzerinde etkili olmak için siyasal iletişim yöntemlerini kullanırlar.

Siyasal iletişim ve kültür ilişkisi

siyasal iletişim
siyasal iletişim nedir

Siyasal iletişim ve kültür ilişkisine baktığımızda kültür yüzyıllardır var olan yıllar, çağlar arasında değişiklik gösterse de devam eden bir olgudur. Kültür kavramı nesilden nesile ülkeden ülkeye hatta şehirden şehire farklılık göstermektedir. Kültür kavramının kabul edilebilir tek bir anlamı yoktur. Genel olarak kabul edilen ise bir toplumun gelişme sürecinde oluşan olaylar, düşüncelerdir, bir bireyi, toplumu meydana getiren bütün geleneklerdir. Siyasal iletişim bir siyasi olayda kullanılan bir silah ise bu olaydaki siyasi liderin kendi kültürünü halkın kültürüyle birleştirmesi onların ve kendi çıkarına göre olaylara kültürle yaklaşmasıdır diyebiliriz.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir