Pozitivizm ve Marksizm

İletişim kuramları ile Pozitivizmin ve Marksizmin ne ilgisi vardır, ayrı ayrı açıklayınız.

Pozitivizm, metafizik bir temele dayanan inançların yerine olguları ve mantığı koyan bir düşünce sistemidir. Olguculuk olarak da nitelendirilen Pozitivizmde rasyonalizm, bilim ve akılcılık ön plandadır. Pozitivizme göre olgular ve değerler (inançlar) birbirinden ayrılmalıdır.

 Pozitivizm, Alman İdealizmi ve Yeni- Platonculuk gibi metafiziği merkezine alan felsefi akımlara karşı çıkan bir öğretidir. Bu öğretide ”Pozitif” kelimesi iki anlama gelir. İlki, pozitif bilimlere bir göndermedir ve ”metafizik olmayan” anlamına gelir. Pozitivistler teolojiyi tamamen reddetmiş ve modern dünyada ilerlemenin ancak metafiziğin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olduğunu iddia etmişlerdir.  Pozitivizmin kurucusu Auguste Comte’dur.

Marksizim,  Marksizm tarih boyunca ortaya çıkan diyalektik materyalist yorumuna dayanan özgün felsefi ve siyasal bir akımıdır. Marksizm’de kapitalist dünyaya karşı işçi sınıfının özgürleşmesini öngörür. Toplumsal değişimi ele alan Marksizm’de insanların özgürleşmesi ön plana alınır. Marksizm aslında komünizme doğru giden adımların temelini oluşturur.

Kuramın asıl işlevi eşitsiz, adaletsiz ve sömürüye dayalı toplumsal ilişkileri ve yapıları ifşa etmek; daha adil, eşit ve özgür bir toplumsal düzenin inşası için çözüm önerileri getirmektir.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir