Kurumsal imaj nedir?

İmaj, bir nesne ya da varlık hakkında oluşması zamana bağlı, uzun süren ya da kısa sürebilen ve bireylerin zihnindeki öğelerin etkileşimi sonucu oluşan olumlu veya olumsuz düşünceler oluşumudur. Kurumsal imaj; bir kurumun düşüncesini oluşturur. Okurumla alışveriş yapan iç müşteri veya dış müşterilerin bu kurumu tanımasına olanak sağlar. Bir kimse, bir kurum veya bir topluluğun başka kimselerde yaratmak istedikleri izlenim veya etkidir. Kurumsal imajın çeşitli tanımları yapılmıştır. Genel olarak aynı noktaya çıkıyor. İmajda “insan” faktörü en önemli olandır.

Kurumsal imaj kavramı

Tıpkı insan faktöründeki imaj gibi kurum imajları vardır. Bir kurum farklı kurumlara göre daha hareketli olabilir. İnsanlar kurumların imajına göre değil aslında onlara, kendi imajları gözünden bakarlar.

Kurum ve kuruluşlar açısından imaj oluşturmada kurumsal iletişimin önemi ve rolü

İletişim ile kurumlar kendilerini çeşitli kesimlere tanıtarak kurumla ilgili paydaşların kafasında bir imaj oluşmasına katkı sağlar.
Kurumsal imaj kurumun algılamasında ve ifade edilmesinde en güçlü etkendir. Tüm insanlar imajdan etkilenir ve ona göre kurum hakkında bir yargıya sahip olur.

Yani diyebiliriz ki kurumsal imaj, insanların algı dünyasında oluşmuş genel bir varsayımdır. Veya şirketin hem kendi üyelerinin hem de dışarıdaki hedef kitlenin düşünce dünyasındaki algılarıdır. Kurum bünyesinde meydana gelen olaylar ve yapılan etkinlikler kurumun imajı hakkında çevreye önemli ipuçları verir. O yüzden ilk değerlendirmeler ve izlenimler kurumsal imajın anlamlandırılması bakımından hayati bir öneme sahiptir.

Bir firmanın sahip olduğu imaj, firmanın değerleri, tutumları, inançları ve faaliyetlerinin sonucu olarak meydana çıkar. Aslında kurumlardaki imaj algısı kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu durum, kurumun sadece bir imaja sahip olmadığı, aksine birden fazla imaja da sahip olabileceği anlamına da gelir. Eğer burada imajlar arasında uyumluluk söz konusu ise bu firma açısından bir kazanç olacaktır.

Firma imajı, firmanın ortaya koymuş olduğu stratejilerin nihayetinde ortaya çıkar.

Burada imajı net olarak vurgulayan firmalar zaman içinde de imajını güçlendirecek hamleler de yaparlar. Aynı zamanda kurumsal imaj belirlenirken, firmanın belirlemiş olduğu hedef kitlenin beklentileri doğrultusunda oluşturulur. Diğer yandan piyasada her türden farklı görüşün olduğunu varsayarsak firmalar bunu göz önünde bulundurarak hedef kitlenin beklentilerine cevap verecek konumda olmalı ve böyle hareket etmek zorundadırlar. Firma, bu hedef kitleye kendini kabul ettirdiği oranda ve imajlarını doğru olarak yaşattıkları ve yansıttıkları sürece var olup başarıya ulaşacaklardır.

 Sürekli değişen iş çevresi şartlarında kurumlar ürünlerinin ve hizmetlerinin hedef kitleler tarafından algılanması yönünde çalışmalarına hız vermelidir. Bir başka deyişle kurum imajına katkıda bulunmaları gerekmektedir. Bu oluşan imaj kurum kaynaklarının temini, medya ilişkileri, yerel ve hükümet bazında ilişkileri vb. etkilemektedir. Bu açıdan bakıldığında hedef kitleler tarafından kurumun ne yapıp yapmadığı ilgisi kurumsal iletişim yolu ile sağlanmaktadır.

Kurumsal iletişimde kurumu aktif ve etkin bir şekilde beğenilir kılmak misyonu ön plandadır. Bir kurumda üst düzey yöneticilerin iletişim faaliyetleri markalaşmaya bakış açılarıyla ilgidir. Marka varlığının kurum için en stratejik noktalardan biri olduğu unutulmamalıdır. Marka iletişimi kurumsal iletişim departmanına bırakılmalı kaliteli iletişim uzmanları tarafından oluşturmalı ve yönetilmelidir. Yönetim kalitesi öncelikle hedef kitlenin ihtiyaç ve beklentilerini doğru anlayıp onlara kaliteli hizmet vermek olmalıdır.

Kurumsal iletişimciler yöneticilere sadece markaya yönelik stratejik kararlarda değil, hedef kitlelerde ve pazarlama planlamalarında danışman olarak hizmet vermektedir. Marka yönetimi ve iletişimi pazarlama planlamasındaki hedef kitleye ulaşılmasında iletişim teknikleri konularında uzmanlardan yararlanılır. Üst düzey yöneticilere verdikleri teknik desteğin yanı sıra iletişim çalışmalarını tam anlamıyla üstlenen kişilerdir. İletişim planlamaları ve yönetim stratejilerine destek, kurumsal iletişim bünyesinde yürütülmelidir.

Kurumsal iletişim departmanının yapacağı çalışma Stratejik İletişim Planı(SİP) kurumun iletişim faaliyetlerine yönelik bir yıllık planlamadır. Kurumun elde etmek istediği hedefleri ortaya koyar ve bu başarıya nasıl ulaşılacağını belirler. Kurumlar için önemli bir yere sahiptir.

Kurumsal iletişimin yöntemleri

Emirler

Emir gerekçeleri

Politikalar

Performans değerlemeleri

Yukarıdan aşağıya iletişimde engeller

 İletişim zincirinde halkaların fazlalığı yöneticilerin dışa kapalı olması çalışanların savunma davranışları

Suçu bir başkasına atma

Özür dileyerek geçiştirmek

Sürekli kendisini suçlamak

Sorunu ciddiye almamak

Aşağıdan yukarıya doğru iletişim

Rutin istekler

Örgütü geliştirmeye yönelik öneriler

Örgüte ilişkin duygular

Durum raporları

Yardım talepleri

Aşağıdan yukarıya doğru iletişimde yaşanılan sorunlar

Çalışanların olumsuz etkileri

Yöneticinin aşırı bilgi yükü

Yönetici korkusu

Kurumsal iletişimde kullanılan yöntemler   

Yazılı iletişim yöntemleri

  • İşletme gazetesi
  • Basın bültenleri
  • Broşürler
  • Kataloglar
  • Dilek kutuları
  • Raporlar

Sözlü iletişim yöntemleri

  • Toplantılar
  • Web sayfası
  • İletişim teknolojileri
  • Afişler
  • İlan panoları
  • Hizmet içi eğitim seminerleri
  • Tanıtım filmleri

“İnsan topluluğu ve davranışları ile ilgili her dalın iletişimle ilgilenmesi zorunludur.” Wilbur Schramm

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir