Kültürlerarası iletişim
Soru 1: Kültür kavramının kökenine değin yapılan tarihsel bir analizin sonucunda kavram?ın tanımlanmasında sınıflandırılmalar yapılabilmektedir, bu sınıflandırmalar nelerdir?
Cevap:
Kültür toplumlar tarafından inşa edilen bir gerçekliktir, ancak uzun bir süreç içerisinde doğallaşmakta ve yeni ürünler inşa etmektedir. Bu kapsamda, toplumsal kurumların temelinde yer alan roller, ilişkiler, simgeler ve değerler toplumsal bir yapım sürecinden geçerek anlam kazanmaktadırlar.
Kültür bir toplumun yaşama tarzı olarak ifade edilen ve bilgi, inanç, gelenek görenek, örf ve adet, ahlak, sanat, teknik vb. gibi maddi ve manevi unsurlardan oluşan karmaşık bir bütündür.
Kültür kavramı, uygarlık deyimiyle karşılaştırılmış şekliyle, önceleri insanlığın genel gelişmesine bağlı olarak düşünülmüştür. Kültür bir kuşaktan diğer kuşağa aktarılan bir toplumsal miras olarak ele alınmıştır. Kültür ile ilgili çok farklı tanımlamalar yapıldığı görülmektedir. kültürü bireyin düşünme, hissetme ve inanma şekli, bir toplumun yaşama biçimi, problemlerin çözüm yöntemi, öğrenilen davranışlar bütünü, davranışları düzenleyen normatif bir sistem, doğada var olana karşılık insanların oluşturduğu her şey, bir egemenlik ve meşruiyet aracı olarak da tanımlamak mümkündür.
Kültür, “bir örgütün içindeki birey ve grupların davranışlarını yönlendiren normlar, davranış kalıpları, inançlar, tutumlar ve alışkanlıklar sistemi” dir.
Voltair’e göre ise kültür, “insan zekâsının oluşumu, gelişimi ve geliştirilmesi” dir.
M. Mac Ivera’ya göre kültür, “ideoloji, din, edebiyat gibi toplumsal yaşamın belirtilerini kapsamaktadır.
Taylor’a göre kültür, bir toplumun üyesi olarak insanoğlunun öğrendiği bilgi, sanat, gelenek-görenek ve benzeri yetenek, beceri ve alışkanlıkları içine alan karmaşık bir bütündür. Malinowski, Taylor’a ait olan kültür tanımlamasında, kültüre neden ihtiyaç duyulduğunun ve kültürün insan için neden gerekli olduğunun açıkça ortaya konulmadığı düşüncesiyle yeni bir tanımlama getirmiştir.
Kültür, sosyal bilimlerde, genellikle bilgi, iman ve adetleri içine alan bir katılım olarak tanımlanmaktadır. Toplumdan topluma değişen farklı düşünce ve eylem modelleri ile bu kapsamda oluşturup kullanılan toplumsal araç ve gereçlerdir.
Ülkemizde kültürü sistemli bir şekilde ilk tanımlayan kişi Ziya Gökalp olmuştur. Ziya Gökalp kültürü, “bir topluma özgü, sanat, din, gelenekler ve adetler” olarak tanımlamaktadır. Ayrıca kültürün milli olduğunu öne sürmüştür.
Soru 2: Günümüzde hem teknolojik gelişmelerin sağladığı olanaklara bağlı olarak hem de uluslararası ilişkiler bağlamında çeşitli kültürler etkileşimde bulunmaktadır. Bu bağlamda kültürlerarası iletişim çalışmalarının konusu nedir?
Cevap:
Kültürlerarası iletişim, 21.yüzyıl becerilerini geliştirmek ve hayatımıza adaptasyonunu hızlandırmak için öncelikle edinilecek yetkinliklerin başında gelmektedir. Farklı kültürlerin değerlerini, tutumlarını ve inançlarını anlayabilmek, bireyleri hem iş hem de günlük hayatlarında daha başarılı olma yolunda öne çıkaracaktır.
Kültürlerarası iletişim, farklı kültürel geçmişlerden oluşan grupların ya da farklı kültürlerden bireylerin arasındaki etkileşimdir. Kültürün insanların iletişim kurma biçimlerini nasıl etkilediğini incelemektedir. Pek çok çalışma alanıyla yakından ilişkilidir. Ayrıca kültürlerarası iletişim alanında geliştirilen kuramlar; eğitim, uluslararası ilişkiler, uyuşmazlık yönetimi, özel sektör, kişisel gelişim, reklamcılık ve sağlık hizmetleri gibi birçok farklı alanda uygulanabilmektedir. Kullanılan iletişim yöntemlerin ne kadar kültürel geçmişimize bağlı olduğu, bizi ve çevremizi nasıl etkilediği, farklılıkların olduğu bir ortamda bu farklılıklara bakışımızı nasıl etkilediği ve bu kültürel farklılıkların değer ve tutumları nasıl gördüğümüz ile alakalı olduğunu fark edebiliriz.
Kişiler arası iletişimi inanılmaz hızlandıran sosyal medya ve internet etkileşiminin katkısıyla sadece kendi ülkemizdeki farklı kültürlerle değil dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan kişilerin kültürleriyle de temas halindeyiz. Bu durum özel hayatımızda ve çalışma hayatımızda kültürlerarası iletişim kavramını anlayarak ve içselleştirerek kullanmanın önemini de gösteriyor. Bu konudaki yetkinliğimizi arttırmak için kültür kavramını ve değişkenlerini iyi analiz etmek, farklılıkların bizleri zenginleştirdiğinin bilincinde olmak önemli. Çok kültürlü topluluklar ve çalışma alanlarını daha çok artıyor. Bu durumda farklı kültürel geçmişten bireyler ile daha sık bir araya geliyor olmamız nedeniyle kültürlerarası iletişim konusunda geliştirmemiz gerekmektedir.