KAMUOYU VE MEDYA ‘MELLUCİ’

SORU:

Melluci’ye göre günümüzün karmaşıklaşan toplumlarında iktidar merkezleri çoğalmış bu nedenle de iktidar adeta görünmez hale gelmiştir. Yazara göre, iktidarın merkezsizleşmesi karşısında yeni toplumsal hareketlerin yarattığı mücadele biçimleri nelerdir?

CEVAP:

Yeni toplumsal hareketler ortaya çıkış nedeni aynı olan 1968 hareketlerin devamı gibidir. Avrupa ve ABD’de  çevreciler, barış savunucuları, silahlanma karşıtı hareketler, çeşitli kent insiyatifleri ile meslek grupları örgütlenmeleri, kadın, insan ve hayvan haklarını savunmak üzere ortaya çıkan örgütlenen hareketlerdir. Bu hareketlerde amaçları tamamiyle gündelik hayatın demokratikleşmesidir. Bu hareketler günümüzde iktidarın merkezsizleşmesi karşısında yeni direniş ve mücadele biçimleri yaratmışlardır. Hareketler merkezsizleşmiş iktidara karşı adeta sembolik meydan okumadır. Yeni toplumsal hareketler üç  farklı biçimde olmuştur. İlk olarak, bireyler için alternatif çerçevelerin mümkün olduğunu göstermeye çalışırlar. kinci olarak, hâkim kodları abartarak ve gülünçleştirerek bunların çelişkili doğasını ortaya çıkarmayı ve böylelikle hâkim kodları tersine çevirmeyi amaçlarlar. Yeni toplumsal hareketler üçüncü olarak kendilerini sembollerle ifadelendirirler. Böylelikle mesaj basitleştirilir. Yeni toplumsal hareketler 1968’dekilerden farklı olarak her türden iletişim aracını; dili, sembolleri, tiyatroyu ve televizyonu meydan okumalarının aracı haline getirmiştir.

Hareketlerin kullandıkları protesto dili medya diline çok benzerdir. Yeni toplumsal hareketler tartışılmayan birçok konuyu tartışmaya açarak kamusallaştırmışlardır.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir