Sosyolojide Kadın Cinayetleri

Kadın cinayeti nedir?

Son yıllarda kadın cinayetleri arttı mı?

Son yıllarda kadın cinayetleri neden arttı?

Kadın cinayetlerinin sebepleri nelerdir?

Kadın cinayetlerini durdurmak için neler yapılabilir?

Kavramlar: kadın,  kadın cinayeti, kadına şiddet, cinsiyetçilik

Kadın cinayeti, erkekler tarafından öldürülen kadın vakaları için kullanılmakta. Namus temizleme veya yemek neden yandı gerekçeleriyle öldürülen kadınlar için kadın cinayeti kavramı kullanılmakta.

Son yıllara kadın cinayetlerinin yıl ve rakamları;

2008’de 80, 2009’da 109, 2010’da 180, 2011’de 121, 2012’de 210, 2013’te 237, 2014’te 294, 2015’te 303, 2016’da 328, 2017’de 409, 2018’de 440, 2019’da 474 olmak üzere toplam 3.185 kadın öldürülmüştür.

Türkiye’de çok kadın öldürüldü. Son yıllarda sosyal medyadan duyurulan kadın cinayetlerine yönelik çok fazla tepki olduğunu görsek de son 10 yıl içerisinde en çok kadın cinayeti olan yıl 2019’dur. 2019 yılında tam 474 kadın öldürülmüştür ve bunun 115’i şüpheli ölümdür nasıl ve kim tarafından olduğu bulunamamış ve kayıtlara geçilmemiştir. 2020 yılına baktığımızda erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 300 iken şüpheli ölen kadın sayısı da 171’dir. Son yıllarda kadın cinayetleri artmış durumda.

Son yıllarda kadın cinayetlerinin artma nedeni bilinmemektedir.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: 2010 yılında ülkede kadın cinayetlerinin artması ve Münevver Karabulut davasının 2010 yılında toplumun gündemine gelmesiyle, kadın cinayetlerinin Türkiye için toplumsal bir sorun haline gelebileceği öngörüsüyle 2010 yılında kurulmuş bir platform.

Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu: Kadın cinayetlerine karşı acil önlem alınması talebiyle 2014 yılının Temmuz ayında oluşturulmuş bir platformdur.

Şefkat-der:  Kurucusu ve başkanı erkek, üyeleri gönüllü kadınlardan oluşan, dinsel temelli hayırseverlik anlayışı içinde sosyal yardım alanında çalışmalar üreten Konya merkezli bir dernektir. Kadın cinayetleri ve kadına karşı şiddetle mücadelede dikkat çeken ve tartışılan kampanyalar düzenlemiştir

Kadın cinayetlerinin sebepleri nelerdir diye baktığımızda  suçluların işledikleri suçu normalleştirmek adına öne sürdükleri başlıca gerekçeler arasında; kadının ayrılık talebi, namus, aldatma-aldatılma, kıskançlık ön plana çıkıyor. Namusu temizledim diyerek kendini haklı görüyor ve bunu gizli gizli destekleyen insanlar da var. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin temel nedenlerinden biri cinsiyetçiliktir. Daha çok yaşta çocuklara aşılanan sen erkeksin yaparsın, sen kadınsın otur yerinde gibi tabirlerle başlıyor..

Kadın cinayeti sebep ne olursa olsun  normalleştirilmemeli ve insanlar buna alışmamalıdırlar.

Bir kadın öldürülüyor. Herkes sosyal medyada ortalığı ayağa kaldırıyor, bazı duyarlı insanlar sokağa dökülüyor. Peki ne oluyor,  cinayeti işleyen ya içeri atılıyor ya da indirimli bir ceza alıyor. Sonra her şey unutuluyor. Ve birkaç gün ya da hafta sonra tekrar bir öldürülüyor ve yine aynı şeyler oluyor. Sürekli bir kadın öldürülüyor. Buna kimse dur demiyor. Aslında dur diyen oluyor da belki de tam olarak dur demesini kimse bilmiyordur.

Kadın cinayetlerini durdurmak için neler yapılabilir?

Aslında birçok şey yapılabilir. Nasıl ki kadın sığınma evleri var ise aynı şekilde erkekleri ıslah etme yerleri de olmalı. Hapislik bir şey diyerek salınan erkekler için bir kamp olabilir. Uzman psikologlardan destek almalılar. Çünkü bunu başlatan erkekler. Ve ancak erkekler durdurabilir. bu sadece bir yol. Daha çok düşünülmeli ve daha çok yol bulunmalı. Kadınlar ölmesin demek yerine kadınların öldürülmemesi için çözümler üretilmeli.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir