Ev Baklavası Nasıl Yapılır?

Ev baklavası nasıl yapılır?

Merhabalar, Dünya günlüklerine hoş geldiniz.

Bugün  sizlere ev baklavası nasıl yapılır onu anlatmaya çalışacağım. Ev baklavası konusunda yıllardır deneyimi olan hediye teyzemden baklava yapımıyla ilgili tüm detayları sizinle paylaşacağım. Öncelikle ben sizlere 1 baklava tepsisine göre malzeme ölçüsü vereceğim.

Malzemeler:

Ev yapımı baklavamızın hamuru için malzemelerini sayıyorum.

Bardak ölçüleri daima 200 ml şeklindedir.

1 adet yumurta

4 yemek kaşığı Yoğurt

2 su bardağı Yağ

2 su bardağı  Su

1 adet kabartma tozu

Bir fiske tuz

1 su bardağı un eklemeye başlayarak hamur kıvama gelene kadar yoğurarak un eklemesi yapacaz. Burda dur

Hamuru açmak için 500 gram mısır nişastası (buğday nişastası da kullanılabilir)

Baklava iç malzemesi olarak yarım kg ceviz içi

Üzeri için 3 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti için:

7 su bardağı toz şeker

2 litre su

Bu malzemeler tek tepsi ölçüsüne göre olduğu gibi malzemeleri 2-3 katına çıkartarak 1-2-3 tepsi yapabilirsiniz , bu sizin tercihize kalmıştır.

Bütün malzemeleri karıştırdıktan sonra baklava hamurumuzu aldığı kadar un ekleyerek yoğuruyoruz. Ve kıvamı çok sert ve cıvık bir hamur olmayacak.

Hamurumuz hazır olduktan sonra ceviz büyüklüğünde küçük toplar olarak kopartıp avucumuzun içinde yuvarlayıp bir poşetin içine diziyoruz.

Poşetin içine öncelikle nişasta serpiyoruz. Hamur toplarının poşetin içinde beklemesinin sebebi hem kendilerini salacak hem de herhangi bir kuruma olmayacak.

Hamur toplarımız poşet içinde beklerken hamur tahtamızın üstüne nişasta serip oklavayla tek tek açmaya başlıyoruz. Baklava yufkalarında parçalanma olursa bu hiç sorun olmayacak sonuçta bu ev baklavası. Ve unutmayalım ki yufka açmak öyle basit bir iş değildir hele ki baklava yufkası. Evet arkadaşlar sabırla hamurları açabildiğimiz kadar açıyoruz ve oklavaya yapışmaması için sürekli nişasta serpiyoruz .Aslında baklavaya çıtırlığını veren de nişastadır.

Yufkalar tepsi boyutuna göre daha büyük olduğu için israf etmemek için ikiye bölüp iki kat olacak şekilde kullanıyoruz.

Yaklaşık 70 ila 80 arasında yufka çıkıyor. Bazen un ya da kestiğiniz topların büyüklük ve küçüklüğüne göre bu sayı değişebilmektedir.

İlk önce tepsimizin altını biraz yağlayıp yufkaları tek tek ve üst üste diziyoruz. Bu sırada ceviz içlerini hazırlayalım eğer sizdeki de iriyse onları kırıp küçültmeniz gerekir. Üst üste dizdiğimiz yufka sayısı yaklaşık 20 tane olunca her yere ulaştığından emin olacak şekilde ceviz serpiyoruz ve tekrar yufkaları dizmeye başlıyoruz. Yine yaklaşık 20 kat yufkadan sonra tekrar aynı şekilde her yere ulaştığından emin olacak şekilde cevizlerimizi tepsiye serpiyoruz. Ve artık son aşama sadece yufka açıp tepsiye hepsini dizmek. Siz isteğe göre ceviz yerine antep fıstığı da kullanabilir ve buradaki ölçüyü artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Bu da sizin damak tadınıza kalmıştır.

Artık yufka dizimi bittikten sonra dikey ve yatay kesiklerle baklava dilimlemesini yapıyoruz daha sonra  yağını dökmeye başlıyoruz. Yağımızı bardakla ölçüp azar azar tepsiye döküyoruz. Öncelikle bütün tepsiye 3 bardak kadar sıvıyağ döktükten sonra 5-10 dakika bekletip kontrol edelim. Yağı çok fazla çekmiş ve kuru görünüyorsa biraz daha yağ ekleyebilirsiniz. Standart ölçüdeki bir baklava tepsisine 4 su bardağı sıvı yağ ideal gibi.

Yağını iyice çektikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik alt üst çalışan fırına tepsimizi yerleştirip üstü iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Altını da bir çatal yardımıyla kontrol edip kızardığından emin olmayı unutmayalım. İsterseniz fırına da gönderip pişirtebilirsiniz.

Baklavamız iyice kızarıp piştikten sonra soğuması için bir kenara  bırakıyoruz. Sıra şerbetimizi yapmaya geldi. Baklava soğuk, şerbet sıcak olacak, tam tersi de olabilir ama ikisi aynı ısıda olmamalı yoksa teyzemin dediğine göre  hamura dönebilir.

Şerbet yapımı:

Derin bir tencereye şeker ve suyumuzu ilave edip eriyene kadar karıştırıyoruz. Şeker iyice eridikten sonra ocağa alıp kaynama bırakıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte iyice koyulaşana kadar kaynatıyoruz. Pişmiş sıcak şerbeti bir kepçe yardımıyla yavaş yavaş baklavamıza döküyoruz. Baklava şerbeti hemen çekmeyeceği için acele etmeyip dinlenmeye bırakıyoruz. O fazla görünen şerbeti bile zamanla iyice emecektir.

En ideali bir gece dinlendirmektir ve bu sırada tepsiden herhangi bir dilim çıkartmayı aklınızdan bile geçirmeyin.

Bir gece dinlenmesi en iyisidir. Bence artık baklavanız hazırdır. Afiyet olsun.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir