İLETİŞİMDE YENİ EĞİLİMLER

DOUGLAS KELLNER

Douglas Kellner, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte yeni direniş odaklarının ortaya çıkacağını belirtir. Kellner’a göre, yeni kamusal alanlar oluştukça, yeni politik aktörler öne çıkmakta, politik haber ve tartışmaların doğası değişmekte ve demokratik bir dönüşüm gerçekleşmektedir. Bu bağlamda internetin demokratik katılım kültürünü teşvik etmiş oluyor mu ? neden ?

CEVAP

Evet, internetin demokratik katılım kültürünü teşvik ettiğini söyleyebilirim.

İnternet kamusallık alanı olarak görülmektedir.

İnternet; çeşitli imkanlarla birlikte iktidar yapılarını ve eşitsizlikleri sabitleme potansiyeline sahiptir diyebiliriz. Teknoloji sürekli ilerlemekte. Biz yerimizde otururken bile dünya üzerinde sürekli bir şeyler gelişmekte ve ilerlemektedir. İnsanoğlu buna ayak uydurmaktadır. Teknolojinin sürekli ilerlemesine ayak uyduruyoruz.

İnternet de teknolojik bir gelişme ve şuan ki gelişmiş dünyaya baktığımızda internetsiz bir dünya neredeyse imkansız diyebiliriz. İnternetin hayatımıza çok katkısı vardır. İnternetin hayatımıza katmış olduğu faydalarının yanında elbette kaygı yaratabilecek türden sorunların da oluşabileceğini görebiliyoruz.

Artık birçok insan internet üzerinden duygularını dile getirebiliyor sosyal medyalardan arkadaşlık edinebiliyor. Özellikle gerçek yaşantıda yalnız kalmış, topluma karışmayan bireyler için internet vazgeçilmez diyebiliriz. Bunun yanı sıra toplumda oluşan gruplaşmalara da kapı açmaktadır.

Nasıl ki bireyler gerçek hayatta değil de sosyal medya veya internet üzerinde daha rahat olabiliyorlar ise bazı gruplar için de bu ideal. Birçok kişiye avantaj sağlamakta. Aynı fikirleri benimseyenlerin bir araya gelip oluşturdukları bir grup ile karşıt oldukları fikirlere karşı her şeyi dile getirebilir istekleri karşı tarafa iletebilirler. İnternet sosyalleşmenin yanı sıra bu tür eylemlerin ve propagandaların yeri haline de gelmiş durumdadır. Demokratik diyebiliriz aslında.

Dünyanın bazı yerlerde çok özgür toplumların olduğu gibi bazı yerlerde de düşüncelerini dile getiremeyen insanlar var. Ve bu düşüncelerini dile getiremeyen insanlar  internete başvuruyor. Düşünce belirtmek olarak demokratik bir kültür oluşmaya başlıyor. Genellikle bir düşünce etrafında toplanan bu grupların başında birileri veya bir kişi olur. Bu kişi / kişiler de yine internet ortamında ortaya çıkmış ve yer edinmiş tiplerdir. İnternet ortamı onlar için oldukça faydalıdır. Yaymak istedikleri bir şey olduğu zaman kısa sürede birçok kişiye duyurabiliyorlar. Az da olsa demokratik bir şeyler olabiliyor. İnternet ile demokrasi  bu şekilde aynı potada olabiliyor tabi bunun yanı sıra ötekine karşı tahammülsüzlük oluştuğunda  bu da bir kesişim noktası haline gelebiliyor. Demokrasi kültürünün temel amacında farklı tarafların karşı karşıya gelmesi, anlaşamama ve bunlarla bir araya gelerek anlaşmak için bir zemin oluşturmaktır. Gruplar sanal ortamda birbirlerine katlanmak zorunda değiller birbirlerinin düşüncelerini benimsemek zorunda değildir. İnternet üzerinde herkes özgür olabiliyor ve dilediklerince vakit geçirebiliyorlar. Böyle olunca da demokrasi kültürü olarak farklı sorular ortaya çıkabiliyor. Kimisi için büyük avantaj iken bazıları da bu avantajı yakalayamıyor.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir