BASIN İŞLETMELERİNDE ÇALIŞANLARIN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

Genel Yayın Yönetmeni

 Genel yayın yönetmeni, haber ve yayınla ilgili konulardan sorumludur. Basın işletmesinin haber ve düşünce üreten kısmını başarılı bir biçimde yönetmekle görevlidir. Ayrıca haber yayın etiğine uygun yayın, yapılmasını sağlamalıdır. Bazı işletmelerde genel yayın müdürü olarak da anılır. Küçük işletmelerde yayıncının kendisi, aynı zaman genel yayın yönetmeni olabilir.

İDARİ YÖNETİM

İnsan Kaynakları

Günümüz işletmelerinin en büyük korkusu hızlı gelişme ve değişme içerisinde kendini yenilemeyip üretimini artıramamaktan dolayı piyasada eriyip gitmektir. İşte insan kaynakları yönetimi hem işletme yönetimine yönelik hem de çalışanlara yönelik çeşitli eğitim programları hazırlamakla görevlidir. İşletmelerin en büyük gücü düşünen ve üreten insandır. Çalışanların gücü ve verimi işletmeyi hedeflerine ulaştıracak en önemli faktördür. Bu iş değişik şekillerde oryantasyon (uyum) eğitimi adı altında yapılmaktadır.

İnsan kaynakları bölümünün görevleri: İşe yeni alınacakların seçimi, Çalışanların değişikliklere uyumunun sağlanması, Çalışanlara yeni bilgi ve beceriler kazandırılması, İşletmenin çeşitli organizasyonlarının sağlanması (konukların ağırlanması, kutlamalar vs.) şeklinde sıralanabilir.

Muhasebe

 Bir işletmenin ekonomik çalışmalarını oluşturan mal ve hizmet alım ve satımlarıyla gelir ve giderlerini izleyen, para ile ifade eden, yorumlayan ve kaydeden sisteme muhasebe denir. İşletmenin varlığını sürdürebilmesi, girdi ve çıktıların parasal değer olarak dönüşümünün çok titiz bir şekilde izlenmesiyle ve ölçülmesiyle sağlanır. Muhasebe bölümü orta ve büyük işletmelerde bulunur. Küçük işletmelerde bu işi serbest muhasebeciler ve mali müşavirler yerine getirir. Muhasebe bölümü işletme yöneticileri için işletmenin mali durumunu birtakım tablo ve çizelgeler haline getirerek düzenli bilgi vermekle sorumludur. Ayrıca işletmenin devlete karşı parasal yükümlülüklerinin de (vergi vb.) yerine getirilmesini sağlar

 İlan Reklâm

 İşletmenin reklâm müdürü tarafından yönetilen ve en çok gelir üreten bölümüdür. Medya organizasyonlarının en büyük gelir kaynağı ilan ve reklâmlardır. Her ne kadar haber iletimi birinci amaç olsa da tüketiciler ilan ve reklâmları için de kitle iletişim araçlarından yararlanırlar. Reklâm görsel-işitsel (Radyo-TV) basın işletmelerinde daha çok ön plana çıkarken, gazetelerde ilanlar ön plana çıkar.

Dağıtım ve Promosyon

 Yayın dağıtımı; basım süreci tamamlanan ve belli bir merkezde toplanıp ayrıştırılan yayınların istenilen yere zamanında ulaştırılması, doğru yer ve zamanda yeterli sayıda ve görünür konumda satışa hazır olarak bulundurulmasıdır. Dağıtım; pazarlama, satış etkinlikleri ve mali işler bir bütündür. Dağıtım bölümü: Dağıtım kanalını seçmek, Dağıtımın yapılacağı alanı belirlemek, Dağıtım hattını belirlemek, Dağıtımı bu bilgiler ışığında gerçekleştirmek, Dağıtımla ilgili olarak üst yönetimi bilgilendirmekle yükümlüdür. Promosyonsa, satışı artırmak amacıyla yayınla birlikte çeşitli ürünlerin verilmesidir.

Teknik Servisler

 Kendi matbaasına sahip olan basın işletmelerinde bir teknik servis ve başında da teknik müdür bulunur. Yine işletmenin özelliğine göre kullanılan alet ve makinelerin bakım ve onarımlarından da teknik servis sorumludur.

Yazı İşleri

Bu bölüm reklâm dışında yayında kullanılacak diğer tüm malzemelerin hazırlandığı bölümdür. Yazı işleri bölümü haber ile ilgili fotoğraf ve benzeri görsel malzemelerin de toplandığı ve işlendiği bölümdür. Muhabirlerin ve foto muhabirlerinin topladığı haber ve fotoğrafların dışında haber ajanslarından gelen haberler de yazı işleri bölümünde toplanır.

Haber Merkezi

Haber merkezi çeşitli konularda haber toplayan, toplanan haberleri değerlendiren ana merkezdir. Ayrıca gündemin takip edildiği ve planlamanın yapıldığı en önemli birimdir.

Dış Haber Servisi

 Yurt dışında meydana gelen olaylarla ilgili bilgi toplayan, bu bilgileri değerlendiren bölümdür.

Yurt Haberleri Servisi

Yurt içinde meydana gelen olayları izleyip haber yapan bölümdür. Büyük gazeteler yurt haberleri için genellikle büyük şehirlerde muhabir istihdam etmektedirler. Muhabir istihdam edilmeyen şehirlerde temsilciler ya da anlaşmalı muhabirlerle çalışılır.

Ekonomi Servisi

Ekonomik olay ve konuları takip eden ve haber üretimini gerçekleştiren bölümdür. Borsa, finans, bankacılık, krediler, uluslararası ekonomik kuruluşlar (Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu gibi) ekonomi servisinin görev alanına girer.

 Spor Servisi

Ulusal ve uluslararası her türlü spor etkinliklerinin, spor politikalarının izlenip, incelenip haber üretiminin gerçekleştirildiği bölümdür. Günümüz gazetelerinde spor haberlerinde eskiye oranla daha fazla önem verilmektedir. Buna paralel olarak da spor sayfalarının sayısı her geçen gün artmaktadır.

Kültür Sanat Servisi

Tiyatro, sinema, konser ve çeşitli sergilerle ilgili açılış, eleştiri ve yorumların değerlendirilip işlendiği bölümdür. Ayrıca sanatçıların özel yaşamları, makaleler ve röportajlarda kültür sanat servisinin alanına girer. Kültür sanat servisinin bir diğer görevi de okuyuculara sanat etkinliklerinin yapılacağı yeri ve zamanı bildirmektir. Yeni çıkan kitapların tanıtımı ve eleştirisi, yeni çıkan müzik eserleri bu bölümün çalışma alanına girer. Bu bölümün bir yöneticisi ve görevli muhabirleri vardır.

Magazin Servisi

 Gazeteciliğin okuru bilgilendirmekten çok, “merak” duygusuna hitap eden, eğlenceli zaman geçirtmeyi amaçlayan boyutudur.

Fotoğraf Servisi: Fotoğraf  tekniğini ve kompozisyonunu çok iyi bilen fotoğraf editörleri tarafından yönetilen bu serviste yazı işleri ile koordineli çalışan foto muhabirleri istihdam edilir.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir