ANADOLU AJANSI

Anadolu Ajansı 6 Nisan 1920’de Ankara’da kuruldu.  Milli Mücadele’nin ve Kurtuluş Savaşı’nın her aşamasına, Cumhuriyet devrimlerine tanıklık etti. Anadolu Ajansı, Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmadan 17 gün önce açıldı ve TBMM’nin çıkardığı ilk yasaları duyurdu. Türkiye Cumhuriyetinin resmi haber ajansı olan Anadolu Ajansı ilk yayınına 12 Nisan’da başlamıştır. İlk yayından itibaren hem yurtiçi hem de yurt dışında yayın yapmış ve ulusal bir ajans olmuştur. Anadolu Ajansı, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Halide Edip Adıvar ve Yunus Nadi fikir öncülüğünde kurulmuştur.

Anadolu Ajansı’nın kuruluş amacı ve ulusal ajansın kurulmasının önemi

Mustafa Kemal Atatürk Anadolu Ajansı’nı kurarak kurtuluş savaşı ile ilgili tüm doğru bilgileri halka duyurmayı hedef almıştır. Yakın köylerden, kasabalardan başlayarak yurtiçi ve yurt dışına her zaman doğru bilgilerin, güvenli ve hızlı bir şekilde  yayılmasını sağlamıştır. Dışarıda, ulusal mücadeleyi savunmak, Türkiye’nin haklı istekleri konusunda kamuoyunu aydınlatmak ve ona karşı bazı çevrelerin yürüttüğü oyunları boşa çıkarmak zorunluydu. İçeride, savaşan ve dış dünyadan habersiz kalmış bir halkı ülke ve dünya olaylarından haberdar kılmak, bazı yabancı ve İstanbul gazetelerinin teslimiyetçi tutumlarıyla mücadele etmek gerekiyordu.

1 Mart 1925’te “Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi” kuruldu. O tarihlerde, Batı ülkelerinde bile örneği görülmeyen böyle bir yapılanmayla Anadolu Ajansı, özerk statüye kavuştu. AA gibi bir ajansın kurulması Anadolu için şüphesiz çok iyi bir başarı olmuştur. Halkın kışkırtılmadan haber alabileceği bir ajans her zaman hem devletin hem de halkın kendi yararına olmuştur. İşgalci haber kaynaklarının da aleyhine bir durum olmuştur.

Haberin kontrolü telgraf ağlarına bağlı olduğu için Anadolu’nun işgallerden ve dünyadan haber alabilmesinin tek yolu telgraf olmuştur. Telgraf ağına hakim olmanın yararı bilgi toplamak ve yaymak kadar işgal kuvvetleri üzerinde etki yaratmak açısından da önemlidir. Atatürk’ün telgraf ağına hakim olmaya çalışması işgalci devletleri rahatsız etmiştir. Anadolu Ajansı Türk milletinin iddia ve haklarını aktarmaktadır.

AA’da her zaman  bağımsızlık ve kurtuluş savaşı en öncelikli konular olmuştur. AA şuan Türkiye’de en büyük haber ajansıyken dünyanın da en önemli basın kuruluşlarından biri. AA Türkçe dahil toplam 13 dilde yayın yapmakta. AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı’dır. Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Metin Mutanoğlu’dur. Ajansın yurt dışında 35 ülke ve 41 merkezde ofisi, 100 ülkede temsilcisi bulunduğunu ve 76 ülkeden abonelere hizmet etmektedir.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir