Pers imparatorluğu; Perslerin ana yerleşim yerleri Parsa adında bir bölgedir.Günümüzde Fars olarak geçmektedir. İ.Ö. 2. bin yıldan Persler Hazar Gölü’nün doğusunda güneye göç ederek İran’a gelmişlerdir.(İ.Ö. 559-530 arasında yönetmek üzere) Persler başlangıçta Asur’a bağlı kabile hayatı yaşamaktayken 2. Kyros’un önderliğinde toplanmışlar, kısa sürede İran’da Med hakimiyetine son vererek Pers hanedanlığını kurmuşlardır.Kyros yalnızca Med hakimiyetini ele geçirmekle kalmamış İ.Ö. 546 yılında Lidya’yı Anadolu’nun Ege kıyılarındaki Yunan şehirlerini ele geçirmiştir.

İ.Ö. 539’da Babil’i almıştır.Kyros yönetim döneminde yaşadıkları yerlerden sürülen tüm kavimlerin evlerine dönmelerine izin vermiştir.Bu kavimlerin başında Asur ve Babillilerin Yeruşalim’den (Kudüs) sürdüğü Yahudiler gelmektedir.

Kyros’un ardılları (Kyros’un boşalan yerine gelebilecek kişiler) olan Kambyses ve Darius ise Mısır ve Kuzeybatı Hindistan’ı da Pers İmparatorluğuna katmışlardır.Böylece Pers İmparatorluğu tarihindeki en geniş sınırlarına ulaşmıştır.Bununla birlikte İmparatorluk iki yüzyıldan fazla bir süre varlığını sürdürebilmiştir.Pers İmparatorluğu iç ayaklanmalara rağmen yıkılmamıştır ama Büyük iskenderin fetih hareketiyle yıkılmış ve İskender’in egemenliği altına girmiştir.

Paylaş:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir